Barna kenyér recept teljes kiőrlésű lisztből

Barna kenyér teljes kiőrlésű lisztből

Nagyon egyszerűen elkészíthető kenyér teljes kiőrlésű gabonák lisztjeiből, kenyérsütőgép nélkül.

Elkészítési idő: kb. 2 ó 40 perc

Összeállítás: kb. 10 perc, Kelesztés: 30 + 60 perc, Sütés: 50-60 perc


Hozzávalók

Fél kilós kenyérhez

  • 36 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 7 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 7 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 2 dkg cukor (lehet barna nádcukor)
  • 1 dkg só
  • 2 gramm őrölt kömény
  • 30 ml olaj (lehet olívaolaj)
  • 2,5 dkg élesztő vagy fél csomag porélesztő
  • 3 dl langyos víz









Kimérjük a liszteket, a köményt, a sót, az olajat egy tálban.

Kb.: 1 dl langyos vizet, a cukrot, az élesztőt elkeverjük egy pohárban, majd állni hagyjuk. Megvárjuk, míg az élesztő fel nem habzik, majd a lisztes keverékhez öntjük.

Ezután a lisztes keveréket elkezdjük összedolgozni és a még hiányzó 2 dl langyos vizet is hozzáadjuk.

Pár perc alatt kézzel összedagasztjuk, míg száraz részek már nincsenek. Akkor jó az állaga, ha nem túl folyós, de kicsit ragad még.

Tálban hagyva konyharuhával lefedve kelesztjük kb. fél órát. Melegebb helyre rakjuk ilyenkor.

Fél óra után a kenyeret kézzel kisimítjuk, kinyomkodjuk a nagyobb buborékokat.

Ilyenkor már megformázzuk a kenyerünket, majd tepsibe vagy formába téve lefedve, meleg helyen még kelesztjük 1 órát.

 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A kenyerünk tetejét vizes kézzel átkenjük. Majd 50-60 percig sütjük.

A kenyerünk akkor kész, ha megkopogtatva kongó hangot ad.

Sütőből kivéve a rácsra rakjuk, hogy jól kitudjon hűlni.

A puhább héj érdekében érdemes a kenyeret vizes kézzel áttörölni, majd konyharuhával lefedni és így hagyni kihűlni.

 

 

 

Így egy sűrűbb, kicsit morzsálódósabb kenyerünk lesz, viszont a teljes kiőrlésű gabonák rostjai egészségesebbek a szervezetünknek.

A teljes kiőrlésű kenyerek jobban telítenek, több tápanyagot tartalmaznak.

A kenyerünk alapanyagait variálhatjuk ízlés szerint, akár magvakkal is feldobhatjuk.

Ha kicsit puhább, a fehér kenyérhez hasonló kenyeret szeretnénk akkor elkészíthetjük ennek a kenyérnek a ezt a változatát is.

 

 



You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás