Barna kenyér recept teljes kiőrlésű lisztből

Katona Edit

Egyszerű teljes kiőrlésű barna kenyér recept

Sokan szeretnénk otthon házilag kenyeret sütni. Most egy egyszerűen elkészíthető barna kenyér receptet hoztunk, melyhez nem kell kenyérsütő, hanem a sütőben is megsüthető, ráadásul teljes kiőrlésű lisztek felhasználásával készül. Nagyon egyszerűen elkészíthető barna kenyér recept, teljes kiőrlésű gabonák lisztjeiből, kenyérsütőgép nélkül.

Elkészítési idő: kb. 2 ó 40 perc

Összeállítás: kb. 10 perc, Kelesztés: 30 + 60 perc, Sütés: 50-60 perc

Hozzávalók

/Fél kilós barna kenyér recepthez/

  • 36 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 7 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 7 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 2 dkg cukor (lehet barna nádcukor)
  • 1 dkg só
  • 2 gramm őrölt kömény
  • 30 ml olaj (lehet olívaolaj)
  • 2,5 dkg élesztő vagy fél csomag porélesztő
  • 3 dl langyos víz
Barna kenyér recept hozzávalók
Barna kenyér recept hozzávalók

Teljes kiőrlésű barna kenyér Recept elkészítése

Kimérjük a liszteket, a köményt, a sót, az olajat egy tálban.

Kb.: 1 dl langyos vizet, a cukrot, az élesztőt elkeverjük egy pohárban, majd állni hagyjuk. Megvárjuk, míg az élesztő fel nem habzik, majd a lisztes keverékhez öntjük.

alapanyagok összekeverése barna kenyérhez

Ezután a lisztes keveréket elkezdjük összedolgozni és a még hiányzó 2 dl langyos vizet is hozzáadjuk.

Pár perc alatt kézzel összedagasztjuk, míg száraz részek már nincsenek. Akkor jó az állaga, ha nem túl folyós, de kicsit ragad még.

dagasztás

Tálban hagyva konyharuhával lefedve kelesztjük kb. fél órát. Melegebb helyre rakjuk ilyenkor.

Fél óra után a kenyeret kézzel kisimítjuk, kinyomkodjuk a nagyobb buborékokat.

Ilyenkor már megformázzuk a kenyerünket, majd tepsibe vagy formába téve lefedve, meleg helyen még kelesztjük 1 órát.

Kelesztés

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A kenyerünk tetejét vizes kézzel átkenjük. Majd 50-60 percig sütjük.

A kenyerünk akkor kész, ha megkopogtatva kongó hangot ad.

Kész barna kenyér
Kész barna kenyér

Sütőből kivéve a rácsra rakjuk, hogy jól ki tudjon hűlni.

A puhább héj érdekében érdemes a kenyeret vizes kézzel áttörölni, majd konyharuhával lefedni és így hagyni kihűlni.

Ez a recept elkészítésével egy sűrűbb, kicsit morzsálódósabb kenyerünk lesz, viszont a teljes kiőrlésű gabonák rostjai egészségesebbek a szervezetünknek.

Teljes kiőrlésű barna kenyér házilag
Teljes kiőrlésű barna kenyér házilag kenyérsütőgép nélkül

A teljes kiőrlésű kenyerek jobban telítenek, több tápanyagot tartalmaznak.

A kenyerünk alapanyagait variálhatjuk ízlés szerint, akár magvakkal is feldobhatjuk.

Ha kicsit puhább, a fehér kenyérhez hasonló kenyeret szeretnénk akkor elkészíthetjük ennek a kenyérnek ezt a változatát is.

Szólj hozzá!