Sokan szeretnénk otthon házilag kenyeret sütni. Most egy egyszerűen elkészíthető barna kenyér receptet hoztunk, melyhez nem kell kenyérsütő, hanem a sütőben is megsüthető, ráadásul teljes kiőrlésű lisztek felhasználásával készül. Nagyon egyszerűen elkészíthető barna kenyér recept, teljes kiőrlésű gabonák lisztjeiből, kenyérsütőgép nélkül.
Elkészítési idő: kb. 2 ó 40 perc
Összeállítás: kb. 10 perc, Kelesztés: 30 + 60 perc, Sütés: 50-60 perc
Hozzávalók
/Fél kilós barna kenyér recepthez/
- 36 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 7 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 7 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 2 dkg cukor (lehet barna nádcukor)
- 1 dkg só
- 2 gramm őrölt kömény
- 30 ml olaj (lehet olívaolaj)
- 2,5 dkg élesztő vagy fél csomag porélesztő
- 3 dl langyos víz
Teljes kiőrlésű barna kenyér Recept elkészítése
Kimérjük a liszteket, a köményt, a sót, az olajat egy tálban.
Kb.: 1 dl langyos vizet, a cukrot, az élesztőt elkeverjük egy pohárban, majd állni hagyjuk. Megvárjuk, míg az élesztő fel nem habzik, majd a lisztes keverékhez öntjük.
Ezután a lisztes keveréket elkezdjük összedolgozni és a még hiányzó 2 dl langyos vizet is hozzáadjuk.
Pár perc alatt kézzel összedagasztjuk, míg száraz részek már nincsenek. Akkor jó az állaga, ha nem túl folyós, de kicsit ragad még.
Tálban hagyva konyharuhával lefedve kelesztjük kb. fél órát. Melegebb helyre rakjuk ilyenkor.
Fél óra után a kenyeret kézzel kisimítjuk, kinyomkodjuk a nagyobb buborékokat.
Ilyenkor már megformázzuk a kenyerünket, majd tepsibe vagy formába téve lefedve, meleg helyen még kelesztjük 1 órát.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A kenyerünk tetejét vizes kézzel átkenjük. Majd 50-60 percig sütjük.
A kenyerünk akkor kész, ha megkopogtatva kongó hangot ad.
Sütőből kivéve a rácsra rakjuk, hogy jól ki tudjon hűlni.
A puhább héj érdekében érdemes a kenyeret vizes kézzel áttörölni, majd konyharuhával lefedni és így hagyni kihűlni.
Ez a recept elkészítésével egy sűrűbb, kicsit morzsálódósabb kenyerünk lesz, viszont a teljes kiőrlésű gabonák rostjai egészségesebbek a szervezetünknek.
A teljes kiőrlésű kenyerek jobban telítenek, több tápanyagot tartalmaznak.
A kenyerünk alapanyagait variálhatjuk ízlés szerint, akár magvakkal is feldobhatjuk.
Ha kicsit puhább, a fehér kenyérhez hasonló kenyeret szeretnénk akkor elkészíthetjük ennek a kenyérnek ezt a változatát is.