Ez a félbarna kenyér recept a teljes kiőrlésű kenyér recept alapján készült, mert többen szeretik a kicsit szellősebb, fehér kenyérhez hasonló kenyereket. Nagyon egyszerűen elkészíthető ugyanúgy, mint a csak teljes kiőrlésű gabonák lisztjeiből készült változatok. A kenyér természetesen kenyérsütőgép nélkül is elkészíthető és ha akarjuk formázott tepsibe rakjuk, ha akarjuk akkor egyszerűen a gáztepsibe.
Elkészítési idő: kb. 2 -3 óra
Összeállítás: kb. 10 perc, Kelesztés: 30 + 60 perc, Sütés: 50-60 perc
Hozzávalók a házi félbarna kenyér recepthez
/Fél kilós kenyérhez/
- 36 dkg búzaliszt
- 7 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 7 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 dkg cukor (lehet barna nádcukor)
- 1 dkg só
- 2 gramm őrölt kömény
- 30 ml olaj (lehet olívaolaj)
- 2,5 dkg élesztő vagy fél csomag porélesztő
- 3 dl langyos víz
Félbarna kenyér recept elkészítése
Kimérjük a liszteket, a köményt, a sót, az olajat egy tálban.
Kb.: 1 dl langyos vizet, a cukrot, az élesztőt elkeverjük egy pohárban, majd állni hagyjuk. Megvárjuk, míg az élesztő fel nem habzik, majd a lisztes keverékhez öntjük.
Ezután a lisztes keveréket elkezdjük összedolgozni és a még hiányzó 2 dl langyos vizet is hozzáadjuk.
Pár perc alatt kézzel összedagasztjuk, míg száraz részek már nincsenek. Akkor jó az állaga, ha nem túl folyós, de kicsit ragad még.
Tálban hagyva konyharuhával lefedve kelesztjük kb. fél órát. Melegebb helyre rakjuk ilyenkor.
Fél óra után a kenyeret kézzel kisimítjuk, kinyomkodjuk a nagyobb buborékokat, már most nagyobbra kel, mint a csak teljes kiőrlésű gabonákból készültek.
Ilyenkor már megformázzuk a kenyerünket, majd tepsibe vagy formába téve lefedve, meleg helyen még kelesztjük 1 órát.
Félbarna kenyér sütése
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A kenyerünk tetejét vizes kézzel átkenjük. Majd 50-60 percig sütjük.
A kenyerünk akkor kész, ha megkopogtatva kongó hangot ad. Sütőből kivéve a rácsra rakjuk, hogy jól kitudjon hűlni.
A puhább héjú félbarna kenyeret szeretnénk akkor ennek érdekében érdemes a kenyeret vizes kézzel áttörölni, majd konyharuhával lefedni és így hagyni kihűlni.
Ez a kenyér szellősebb lesz, mint a teljes kiőrlésű társai, viszont, még így is egészségesebb, mint az agyon fújt bolti kenyerek.
Ezek a kenyerek, nem penészednek be pár nap alatt, 1 hétig is eltarthatóak.
Ebben a változatban is ki lehet cserélni az liszteket más fajtákra, de a fehér búzaliszt mennyisége kb. a kétharmada legyen a teljes kiőrlésűeknek. A legjobb félbarna kenyér recept nálunk a receptben megadott arányokkal készült.
Ha a teljes kiőrlésű változatot szeretnéd itt megtalálod.
Jó sütögetést!